تاریخ روز جهانی سالمندان
در تقویم جهانی یک اکتبر هر سال به عنوان روز جهانی سالمندان نامگذاری و گرامی داشته میشود. یکم اکتبر ۲۰۲۰ برابر است با ده مهرماه ۱۳۹۹.
تاریخچه روز جهانی سالمندان
سازمان ملل در سال ۱۹۸۲ شورای جهانی سالمندی را تشکیل داد و در همان سال طرحی را برای تعیین یک روز جهانی برای سالمندان ارائه داد تا اینکه در سال ۱۹۹۰ این شورا اول اکتبر را روز جهانی سالمندان تعیین کرد. به همین مناسبت همه ساله در ایران هفتهای تحت عنوان هفته ملی سالمند تعیین و برنامههای متنوعی برگزار میشود. روز جهانی سالمندان مشابه روز ملی مادربزرگها و مادربزرگها در ایالات متحده و کانادا و همچنین جشنوارهای در چین و احترام به روز پیری در ژاپن است.
احترام به سالمندان در دین اسلام
تکریم سالمندان و احترام ویژه آنان از آموزههای روشن فرهنگ اسلامی است.
در آیه ۲۳ سوره اسرا آمده است: «به پدر و مادر نیکی کنید. هرگاه یکی از آن دو، یا هر دو آنها نزد تو به سن پیری رسند، کمترین اهانتی به آنها روا مدار و بر آنها فریاد مزن و گفتار لطیف و سنجیده و بزرگوارانه به آنها بگو.»
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نیز فرمود: «احترام به پیران امّت من، گرامی داشت من است.» امام علی علیه السلام، بزرگداشت سالمندان را زمینه ساز احترام خود انسان میداند و میفرماید: «به بزرگانتان احترام کنید تا کوچکترها شما را محترم شمارند.» امام صادق علیه السلام نیز فرموده است: «پیران خویش را تکریم کنید.»
هفته سالمند در ایران
هفته سالمند امسال با رویکرد گرامیداشت تکریم و منزلت سالمندان، از هفتم تا سیزدهم مهرماه ۱۳۹۹ تعیین شده است و عناوین روزهای آن عبارتند از:
دوشنبه ۷ مهر: رسانه، آگاهی بخشی، مطالبهگری، فرهنگ و گفتمان سازی
سه شنبه ۸ مهر: محیط دوستدار سالمند
چهارشنبه ۹ مهر: حمایتهای اجتماعی، رفاهی و اقتصادی
پنج شنبه ۱۰ مهر: مراقبت و سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی
جمعه ۱۱ مهر: سرمایه و مشارکت اجتماعی، خانواده و جامعه
شنبه ۱۲ مهر: قانونگذاری، سیاستگذاری و راهبری امور سالمندان
یکشنبه ۱۳ مهر: آموزش و توانمندسازی
خطبه ۱۶۵-آفرينش طاووس
شگفتي آفرينش انواع پرندگان
خداوند پديده هاي شگفتي از جانداران حركت كننده، و بي جان، برخي ساكن و آرام، بعضي حركت كننده و بي قرار آفريده است، و شواهد و نمونه هايي از لطافت صنعتگري و قدرت عظيم خويش بپا داشت چندان كه تمام انديشه ها را به اعتراف واداشته، و سر به فرمان او نهادند، و در گوشهاي ما بانگ براهين يكتايي او پيچيده است، آنگونه كه پرندگان گوناگون بيافريد، و آنان را در شكافهاي زمين، و رخنه دره ها و فراز كوهها مسكن داد، با بالهاي متفاوت و شكل و هياتهاي گوناگون، كه زمام آنها به دست اوست، پرندگاني كه با بالهاي خود در لا به لاي جو گسترده و فضاي پهناور پرواز مي كنند، آنها را از ديار نيستي در شكل و ظاهري شگفت آور بيافريد، و استخوانهاشان را از درون در مفصلهاي پوشيده از گوشت به هم پيوند داد. برخي از پرندگان را كه جثه سنگين داشتند از بالا رفتن و پروازهاي بلند و دور باز داشت، آنگونه كه آرام و سنگين در نزديكي زمين بال مي زنند، پرندگان را با لطافت قدرتش و دقت صنعتش، در رنگهاي گوناگون با زيبايي خاصي رنگ آميزي كرد، گروهي از آنها را تنها با يك رنگ بياراست كه رنگ ديگري در آن راه ندارد، دسته اي ديگر را در رنگ م
خالف آن فرو برد، جز اطراف گردنشان كه چونان طوقي آويخته، مخالف رنگ اندامشان است.
شگفتيهاي آفرينش طاووس و از شگفت انگيزترين پرندگان در آفرينش طاووس است، كه آن را در استوارترين شكل موزون بيافريد، و رنگهاي پر و بالش را به نيكوترين رنگها بياراست با بالهاي زيبا كه پرهاي آن به روي يكديگر انباشته و دم كشيده اش كه چون به سوي ماده پيش مي رود آن را چونان چتري گشوده و بر سر خود سايبان مي سازد، گويا بادبان كشتي است كه ناخدا آن را برافراشته است. طاووس به رنگهاي زيباي خود مي نازد، و خوشحال و خرامان دم زيبايش را به اين سو و آن سو مي چرخاند، و سوي ماده مي تازد، چون خروس مي پرد، و چون حيوان نر مست شهوت با جفت خويش مي آميزد، اين حقيقت را از روي مشاهده مي گويم، نه چون كسي كه بر اساس نقل ضعيفي سخن بگويد، اگر كسي خيال كند. (باردار شدن طاووس به وسيله قطرات اشكي است كه در اطراف چشم نر حلقه زده و طاووس ماده آن را مي نوشد آنگاه بدون آميزش با همين اشكها تخمگذاري مي كند) افسانه بي اساس است ولي شگفت تر از آن نيست كه مي گويند: (زاغ نر طعمه به منقار ماده مي گذارد كه همين عامل باردار شدن زاغ است.) گويا! ني هاي پر طاووس چونان شاخه هايي است كه از نقره ساخته، و گرديهاي شگفت انگيز آفتاب گونه كه به پرهاي اوست ا
ز زر ناب و پاره هاي زبرجد بافته شده است، اگر رنگهاي پرهاي طاووس را به روييدنيهاي زمين تشبيه كني، خواهي گفت: دسته گلي است كه از شكوفه هاي رنگارنگ گلهاي بهاري فراهم آمده